Uz galda cepetis, vistiņa, sutināti kāposti, rasols, piparkūkas, mandarīni, karpa galertā, pupas, zirņi, speķa pīrādziņi, karstvīns… Un – gribas visu pagaršot! Skaidro ''Diagnostikas centrs'' gastroenteroloģe Ilona Vilkoite
Neesmu par stingriem ierobežojumiem.
Svētkos drīkst ēst visu, tikai – ievērojot mērenību. Atceries, ka vienā ēdienreizē gremošanas sistēma spēj pārstrādāt ne vairāk kā 200 gramus ēdiena, kas atbilst apmēram dūres tilpumam. Kā atturēties? Tā jau ir zināma recepte – mazāk pievērsies svētku gastronomiskajai pusei, bet vairāk sarunām vai aktivitātēm kopā ar ģimeni vai draugiem!
Bez deviņiem ēdieniem
Latviešu tautas ticējumos ir teikts par deviņiem vai pat divpadsmit ēdieniem, kas Ziemassvētkos jānobauda, lai būtu bagāts nākamais gads...
Taču tava gremošanas sistēma noteikti par šāda plāniņa īstenošanu nepriecāsies. Ja tomēr vēlies uz galda daudzveidību, liec akcentu uz dārzeņiem, kas neļaus pārēsties un turklāt ir zarnu mikrobiomam būtisko šķiedrvielu avots.
Mēs, gastroenterologi, gribētu, lai ēdiens būtu maksimāli vienkāršs, piemēram, gaļa vai zivs ar dārzeņiem.
Labāk saki: nē!
Vienmēr mēģinu savus pacientus atrunāt no sālīta ēdiena un kūpinājumiem, kas satur daudz sāls. Pēc tādas maltītes nākamajā rītā mēdz būt tūska un slikta pašsajūta.
Aizkuņģa dziedzerim lielu slodzi sagādā tauku un ogļhidrātu kombinācija, piemēram, trekna gaļa ar kartupeļiem vai krēmkūkas ar biskvītu. Ja jau iepriekš zini, ka pēc pamatēdiena gribēsi arī desertu, labāk izvēlies liesu gaļu ar dārzeņiem. Taču, ja neesi kāra uz saldumiem, vari atļauties arī mazliet bagātīgāku pamatēdienu. Pārspīlējot tomēr rēķinies, ka būs nepatīkama smaguma sajūta pakrūtē un atraugas, vēdera pūšanās un šķidra vēdera izeja.
Kad jāuzmanās īpaši Pārēšanās var izraisīt jebkuras gremošanas sistēmas problēmas paasinājumu, arī pasliktināt slimības gaitu. Tāpēc, ja tev ir atviļņa slimība, arī svētku laikā paliek spēkā ieteikums ēst ik pēc 3–4 stundām un nelielām porcijām. Lai atvilni turētu grožos, nekas labāks par šo nav izdomāts! Atvilni mēdz veicināt skābēti kāposti, pikanti ēdieni, sarkanvīns, šampanietis un arī stiprie grādīgie dzērieni. Nevajadzētu aizrauties ar citrusaugļiem, to sulām un citronūdeni.
Gremošanas traktu kairina arī kofeīns, veicinot pastiprinātu sālsskābes izdalīšanos kuņģī.
Ja jau lietota kokakola vai cits kofeīnu saturošs dzēriens, labāk svētku vakarā no kafijas malkošanas atturēties. Lai gan kafija var veicināt gremošanu un uzlabot aknu veselību, neiesaku to dzert vairāk par tasīti dienā – it īpaši, ja ir atvilnis vai sāpes kuņģī.
KĀ ATGŪTIES no pārēšanās?
Re, kā!
Ēdiens, kas uzlikts uz mazāka šķīvja, sniedz ilūziju, ka apēsts vairāk nekā tad, ja tas pats daudzums atrodas uz lielāka šķīvja.
Vairāk lasiet žurnāla ''Ievas Veselība'' 2020. gada decembra numurā