logo logo draugiem draugiem

Sākums > Par mums > Jaunumi > Kāpēc sēņu ēdieni var izraisīt diskomfortu kuņģī?

Kāpēc sēņu ēdieni var izraisīt diskomfortu kuņģī?

atverts

"Veselības centrs 4" gastroenteroloģe Ilona Vilkoite sniedz padomus, kā saudzēt savu kuņģi no sēņu pārēšanās, šajā laikā, kad tās ir tik daudz mūsu mežos. 

Kas gan var būt garšīgāks par pirmo sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un dillēm. Tomēr ne reizi vien dzirdēts, ka sēnes ir ļoti smags, grūti sagremojams produkts.

"Veselības centra 4" gastroenteroloģe Ilona Vilkoite stāsta, ka sēnes noteikti var iekļaut uzturā, taču galvenais ir ievērot mērenību. “Zināms, ka sēnes kuņģī turas 6-8 stundas, tāpēc pēc maltītes ilgu laiku var būt sāta sajūta. Tas, kā organisms spēs pārstrādāt sēnes, atkarīgs no kuņģa veselības. Tiem, kam ir kāda kuņģa, barības vada vai aizkuņģa dziedzera kaite, apēdot lielāku sēņu porciju, ilgāku laiku var būt smaguma vai pilnuma sajūta, arī spiedošas sajūtas, var aktivizēties atviļņa simptomātika. Šajos gadījumos sēnes uzturā ieteicams lietot retāk, mazām porcijām, turklāt tās negatavot treknās mērcēs ar asām garšvielām, kas varētu pastiprināt nepatīkamās sajūtas. Jo treknāks ir ēdiens, jo to grūtāk sagremot.”

Maltīti ar sēnēm gastroenteroloģe iesaka plānot pusdienās vai vismaz 6 stundas pirms gulētiešanas. “Ieteicams sēnēm katru reizi nepievienot gaļu, jo tas apgrūtina gremošanas procesus. Porcijā vajadzētu iekļaut arī šķiedrvielām bagātus produktus - dārzeņus, zaļos salātus.”

Uzturā drīkst lietot tikai kvalitatīvas - tīras, nebojātas sēnes. Rūpīgi jāraugās, lai groziņā neieliekam indīgas sēnes. Saindējoties ar sēnēm, sekas var būt nopietni aknu bojājumi.

Kā pagatavot veselīgi?

Sēņu pagatavošanas veidi ir ļoti dažādi: tās var sālīt, marinēt, pievienot salātiem, biezzupām vai zupām ar buljonu, vārīt, cept, gatavot kā sāļo pīrāgu pildījumu, grilēt kopā ar dārzeņiem. Plašs lietojums ir kaltētām sēnēm un to pulverim, ko ziemā var uzkaisīt sviestmaizēm, biezpienam, vārītiem graudaugiem.

Vairāk lasiet žurnālā "Praktiskais Latvietis" 2020.gada jūlija izdevumā


  • Dalīties ar šo ziņu:

Piesakies konsultācijai