logo logo draugiem draugiem

Sākums > Par mums > Jaunumi > Izēšanās un pēcsvētku laiks. Uztura speciālista ieteikumi

Izēšanās un pēcsvētku laiks. Uztura speciālista ieteikumi

Svarīgi ir divi aspekti. Pirmais – ja ikdienā uzturs ir sabalansēts un saprātīgs, tad svētku izēšanās neko sliktu nenodarīs. Un otrais – diēta automātiski nenozīmē ierobežojumus, badošanos vai monodiētas, bet gan to, kāda ir katra cilvēka individuālā ēdienkarte jeb viņa individuālā diēta. Konsultē ''Veselības centrs 4'' filiāles ''Diagnostikas centrs'' uztura speciāliste Guna Rijkure.

Pamatprincipi:

  • No rīta brokastīs izvēlies pilngraudu produktus – biezputru, musli, pilngraudu maizi ar piedevām.
  • Pērkot dienišķo maizi, raugies, lai tajā ir pietiekami daudz šķiedrvielu – vismaz 6 grami.
  • Lai ierobežotu piesātināto tauku daudzumu ēdienkartē (jebkurā vecumā), izvēlies liesus piena un gaļas produktus. Pārstrādātos produktos arī var slēpties ļoti daudz šo tauku. Piesātinātie tauki dod tūlītēju enerģiju, un, ja šī enerģija netiek iztērēta, tie nonāk mūsu rezervēs. Turklāt, vienkārši izsakoties, tie aizķepē asinsvadus, paaugstina holesterīna līmeni asinīs. Izvairoties no piesātinātajiem taukiem, ļoti ātri būs jūtams ieguvums veselībai.
  • Dārzeņi nav tikai tomāti un gurķi – jāatceras arī par bietēm, kāļiem, kolrābjiem, kāpostiem, kas jālieto gan svaigi, gan termiski apstrādāti. Piemēram, beta karotīns no ķirbjiem un burkāniem pat labāk uzsūcas, ja produkts ir termiski apstrādāts.
  • Roku rokā ar veselīgu dzīvesveidu iet arī augļu un ogu patēriņš. Tikai atceries, ka visi augļi, arī svētkos lietotie mandarīni un citi, līdz ar vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām satur daudz cukuru (glikozes un fruktozes veidā). Regulāri uzņemot par daudz fruktozes, tā uzkrāsies rezervēs. Tāpēc neēd vairāk par 200 gramiem augļu dienā, kā arī nepieļauj tādu kļūdu kā mielošanās ar tiem vakaros. Ogas dienas laikā droši vari apēst apmēram glāzi; ogās ir vairāk miziņu, sēkliņu, šķiedrvielu un mazāk cukuru nekā augļos.
  • Ierobežo parastā smalkā cukura (organismā rada pateicīgu vidi dažādiem iekaisuma procesiem) uzņemšanu. Nelieto to vairāk par 30 gramiem dienā (1 tējkarotē ir 8–10 gramu cukura); 50 gramu jau būs krietni par daudz.
  • Iekļauj maltītēs griķus, putraimus, grūbas, arī makaronus, tikai raugies, lai tie ir pagatavoti no pilngraudu miltiem.
  • Zivīm jābūt galdā vismaz divreiz nedēļā. Starp citu, lašmaize labi garšos arī bez sviesta, bet ar avokado; šādi vēl vairāk uzņemsi labos taukus.

Lasiet rakstu žurnāla ''100 Labi Padomi''  2022. gada janvāra numurā


  • Dalīties ar šo ziņu:

Piesakies konsultācijai