Nu trakums – jau atkal pieķeru sevi ceļā uz virtuvi pēc kaut kā garšīga! Attālinātais darbs un mājas dzīve ir ideāls laiks, lai iedzīvotos saldumu atkarībā. Bet var būt arī otrādi – tieši šobrīd ir arī vairāk iespēju atradināt sevi no lieka cukura dzīvē. Stāsta ''Diagnostikas centrs'' uztura speciāliste Guna Rijkure
Kāpēc mums vispār tā kārojas saldumu?
«Viens no biežākajiem iemesliem – ikdienā pietrūkst kārtīgas sabalansētas ēdienkartes. Tā ir daudzām manām pacientēm, kas grib tikt vaļā no cukura atkarības. Pārskatot viņu ikdienas ēšanas ieradumus, parasti atklājas, ka pamatuzturā ir ļoti maz kaloriju vai ēdienreižu plānojums ir haotisks, tāpēc organismam kaut kā pietrūkst. Un tad roka stiepjas pēc saldumiņa, jo tā ir ātrā enerģija,» stāsta uztura speciāliste Guna Rijkure.
Noēd skaistumu
Ir dažādas pazīmes, kas vēsta – cukura dzīvē ir par daudz. Viena no pamanāmākajām ir neveselīga āda. «Skaistums cieši saistīts ar gremošanas traktu – ja tur viss līdzsvarā, āda parasti ir tīra. Bet saldumi veicina iekaisuma procesus. Dažādus! Un zūd ādas elastība,» skaidro uztura speciāliste.
Tātad – ja gribi saglabāt skaistumu, piebremzē ar bulciņām un šokolādītēm!
5 tējkarotes dienā
Nav jau gluži tā, ka stāvam ar karotīti pie cukurtrauka un ēdam. Nu varbūt pieberam kādu karotīti pie tējas vai kafijas. Bet pārējais cukurs salasās kā zemenes groziņā, pa vienai vien, īpaši tad, ja vairāk lietojam nevis pašu gatavotu ēdienu, bet nopirktus gatavus produktus – viena karotīte cukura no mērcītes, otra no majonēzes, trešā no jogurta, pat maizē ir cukurs. Un šie tā saucamie slēptie cukuri var būt ļoti viltīgi.
Protams, nav gluži tā, ka dažreiz nevarētu sevi iepriecināt ar pāris konfektēm vai gabalu kūkas. «Galvenais – lai saldumi negūst pārsvaru pār parasto ikdienas pārtiku un ikdiena nekļūst par nebeidzamiem svētkiem,» uzskata Guna Rijkure. Un kā tad ar šokolādes gabaliņu pirms eksāmena? «Augstvērtīga šokolāde tiešām veicina smadzeņu darbību. Tomēr labāk tās vietā izvēlēties žāvētus augļus, jo tie satur veselīgāko salikto cukuru!»
Vairāk lasiet žurnāla "Ieva" 2021. gada aprīļa izdevumā